Baskı, tarih boyunca insanların hayatını kolaylaştıran bir sistemdir. Mağaralarda bulunan resimlerden, taşların yontularak yazıların yazılması, bir bakıma ilk baskı türleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Baskı, net olarak duygu ve düşünceler aracılığı ile hayal edilen tasarımların kağıt, kumaş, karton, ahşap ve benzeri materyallere renkler kullanılarak aktarılma işlemidir.
İncelediğimiz zaman tüm baskılarda aslında renk yoktur, bazı baskı teknikleri renk kullanılmadan yapılmaktadır. Günümüzde ise baskı için birçok teknik bulunmaktadır. Matbaa sektöründe en çok kullanılan baskı teknikleri ise şu şekilde: “Ofset baskı”, “Dijital Baskı”, “Serigrafi Baskı” ve “Lazer Baskı” şeklinde sıralanmaktadır.
Birbirilerinden farkları ise baskı uygulanacak alanları, teslimat süreleri ve baskı kalitesidir. Yukarıda sıraladığımız teknikler arasında eğer adet sayısı düşük ve matbaa ürünlerinizi en hızlı şekilde teslim almak istiyorsanız, dijital baskı tekniği sizler için en iyisidir.
Baskı tekniklerine kısaca göz atmak gerekirse, ilk olarak matbaa sektöründe en çok kullanılan ofset baskıdan başlamak en iyisi olacaktır.
Ofset Baskı
Genellikle yüksek tirajlı baskı gerektiren işlerde kullanılmaktadır. Aynı zamanda adet sayısı fazla olan işlerde ekonomik yönden avantaj sağlar. Broşür, kartvizit, gazete, insert gibi matbaa ürünleri ofsette basılarak kaliteli işler ortaya çıkarılmaktadır. Çağdaş Matbaa olarak ofset baskıda bastırmak istediğiniz ürünler için iletişim adreslerimizden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Dijital Baskı
Teknolojinin gelişmesiyle beraber dijital baskı makineleri gelişmekte ve baskı kalitesi artmaktadır. Adet sayısı düşük baskı ürünleri için, dijital baskı, en iyi hizmeti sunmaktadır. Kalıp gibi masraflı ve emeğe dayalı zaman isteyen yapılar olmadığı için, hızlı şekilde dijital baskı ile istenen ürünler teslim edilebilmektedir.
Lazer Baskı
Ahşap, plastik, metal, deri gibi ürünlere lazer ışığı aracılığı ile istenilen tasarım yakma işlemi ile yapılmaktadır. Diğer baskı türlerine göre kalıcı bir çözüm sağlar. Lazer yardımı ile yakıldığı için baskının silinmesi gibi durumlar ortadan kaldırılmaktadır.
Serigrafi Baskı
Diğer baskı teknikleri ile baskı yapılamayan yüzeylerde serigraf baskı kullanılmaktadır. Diğer tekniklere göre biraz daha zahmetli bir tekniktir. Genel olarak taş, tahta, metal, deri gibi yüzeylerde kullanılmaktadır.