Ekim 19, 2021

Pantone Kodu Nedir? Ne İşe Yarar?

Pantone renk sistemi nedir? Ne işe yarar? Ne zaman bulunmuştur? Gelin hep beraber bu soruların cevabını bulalım. Pantone Matchinf System (yani PMS) diye bilinen bir renk standardıdır. Dünya üstünde milyonlarca üreticinin ve firmanın kullandığı renk sistemi tedarikçisidir. Bir çok kurumsal firma bu sistemi kullanmıştır ve kullanmaktadır. Bunların arasında inşaat, tekstil, boya, grafik tasarım, plastik, moda gibi sektörler vardır. Bunların amacı renk iletişimini sağlamaktır. Pantone kurulmuş bir renk sistemi sağlayıcısıdır ve dünyanın her yerinde aynı rengi elde etmenin bir yöntemidir.

Pantone ilk kez, 1950 yılında New York‘ta M&J Levine Advertising baskı şirketi olarak kuruldu.

Pantone Renk Kataloğuna Bir Örnek 1
Pantone Renk Kataloğuna Bir Örnek 1

Pantone, 1963 yılında renkli eşleştirme şekliyle baskı dünyasında büyük bir yenilik yaptı.

Bu sayede renk seçiminde, doğru rengin, renk tutarlılığında, doğru renkte sabit kalmasında çok büyük bir yenilik sağladı. Renklerin eksik ve yanlış olmasının önüne geçti ve bu büyük bir yenilik oldu. Pantone renk sisteminde her renk için bir anahtar kod var.

Örneğin PANTONE 13-2312U kodunu ele alalım, burada sayıyla yazılan kodlar rengin yerini, sondaki harf ise kağıda yapacağı etkiyi göstermekte. Bu şekilde pantone kodlarını kullanarak nerde olursak olalım aynı rengi elde edebiliriz. Bu hem üretici hem tüketici ve hem de tasarımcıların işini çok kolaylaştırır. Pantone renk kataloğu renklerin ofset baskı sisteminde nasıl görüneceğini, karışım formülleriyle veren, renkleri hem mat hem parlak olarak ayrı ayrı gösterir.

 Pantone Renk Kataloğuna Bir Örnek 2
Pantone Renk Kataloğuna Bir Örnek 2

Pantone kodları renklerin ortak evrensel dilidir ve dev tasarımcıların sıkça başvurduğu bir sistemdir. Matbaacılar ve grafikerler 1164 rengin olduğu kataloğu kabul etmişlerdir. Bu iş dünyasında çığır açan bir yeniliktir. Bu şekilde hata payı yanılma payı sıfıra düşüyor ve zamandan da tasarruf ettiriyor. Bu şekilde her şey çok daha profesyonel ilerlemekte. Siz de renk konusunda hata payı bırakmak istemiyorsanız bu sistemi bilmeli ve bu sistemden faydalanmalısınız.

BLOG
About cagdasmatbaa

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir