Ekim 23, 2021

Renklerle İletişim

Renkler hepimiz için kendimizi ifade etmede çok önemlidir. Yapılan araştırmalara göre sırf sevdiğimiz için yani zevkimize göre yaptığımız renkler yanlış olabiliyor. Tek renk kullanımı ve bir arada kullanılan renkler farklı algılar yaratabiliyor. Renklerin insan üzerinde yarattığı algı bazen kültürden kültüre değişiklik gösterebilirken bazen ortak evrensel algılar yaratan renkler de olabiliyor. Örneğin yeşil renk nereye gidersen git doğayı, ağaçları, bitkileri hatırlatırken, mavi gökyüzünü denizi geleceği hatırlatır. Beyaz masumiyeti, doğallığı başlangıcı ya da siyah ciddiyeti bitişi asilliği ya da kırmızı tutkuyu heyecanı aşkı simgeliyor.

Renk Paleti

Sektörlerde (özellikle ajanslar ve bizim gibi büyük matbaalar), renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkinin farkında. Firmalar logolarını seçerken farklı olmak için ya da aynı olmak için bulundukları sektöre göre farklı renkte logolar tercih ederler. Tabi burada dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de hitap ettiği hedef kitle, örneğin muhafazakar bir kitleye hitap ediyorsa modern renkler tercih edilmemeli daha çok alışılan klasik renkler tercih edilmeli. Yapılan araştırmaya göre tek renk yerine farklı renk kombinasyonları daha dikkat çekici olabiliyor.

Renk psikoloğu Jill Morton başarılı ve etkileyici renk kombinasyonu için şu önerilerde bulunuyor. Benzer renk kullanımı: örneğin turuncu – sarı, sarı – yeşil, yeşil – turuncu bunlar aynı aileden olan renklerdir. O yüzden akıcı kombinlerdir ve tercih edilmesi önerilir.

Jill Morton, Zıt renkleri de bir arada kullanın der. Sarı- mor, yeşil – mavi, kırmızı – mavi bunlar yoğun kontrast gereken yerlerde kullanılabilir. İki üç renk birden kullanın: Yine yapılan araştırmalara göre 4 renk kullanımı başarı oranını daha çok artırıyor.

Okunurluk için doğru kontrastı kullanın, zemin ve yazı renkleri gözü yormamalı. Örneğin siyah zemin üstüne mavi renk zorlayıcı olurken beyaz zemin üzerine gri renk daha iyi bir seçim olabilir. Renkler her zaman çok şey ifade eder. Örneğin hiç düşündük mü neden erkek çocuklar için mavi iken kız çocuk ürünleri pembe ya da çoğu ülkenin bayrağında neden kırmızı renk var.

Örneğin kırmızı rengi sevgi duygusunu uyandırır, yaraların iyileşme oranını artırır, enerjiyi yükseltir harekete geçirir. Aşkın ve tutkunun rengidir. Cinsel isteği artırır o yüzden özellikle kadın iç çamaşırlarında çok sık kullanılır. Dişiliği yükseltir. Bordo, gül kırmızısı kestane bunlar kırmızı renk kategorisindedir. Hormon artışı sağlar.

Turuncu: İnsanlar arası sosyal etkileşimi artırır. Saygıyı nezaketi niteler iştahı artırır. O yüzden salonlarda, TV odalarında, mutfakta yemek takımlarında çok sık başvurulur. Yapılan araştırmalara göre turuncu rengi algı üzerinde en çok etkili olan renktir. İkna psikolojisinde iyi bir seçenektir.

Mavi: Bizlere huzur ve dinginlik verir. Çok hareketli çocuk odalarında kullanılırsa sakinleştirici yatıştırıcı özelliği vardır. Kırmızının aksine iştahı kapatır. O yüzden yemek firmaları maviyi tercih etmez ama diyetisyenler iştahı kapatması konusunda mavi tabaklar kullanılmasını tercih ederler. Çocuk odalarında sarı turuncu renkler kullanılması yaratıcılığı geliştiren iyi bir seçimdir.

Tekstil firmaları da dönemin moda olan renkleri dışında modası hiç geçmeyen, bej, gri, siyah ve beyaz gibi renkleri de çok sık tercih ederler.

Lacivert: Bu rengi de daha çok üst düzey yöneticiler, diplomatlar toplantılarda basın açıklamalarında kullanılır. Bu da ciddiyeti otoriteyi sağlamlığı simgeler.

Renkler başlı başına bir anlatımdır

Mağazalarda, marketlerde de renk seçimi çok önemlidir. Zaten ambalajlardaki renklerin satışı artırdığını anlayan marketler reyonlar arası kullandıkları renkleri daha yumuşak geçişler sağlamaktadırlar bu şekilde müşteriler reyonlar arası daha kolay geçiş yapıyor keskin renk geçişlerinde zorla iniliyormuş havası oluşuyor.

Kısaca renklerin hayatımızdaki yeri çok büyüktür. Bundan sonra renkleri kullanırken çok daha akıllıca seçimler yapmalıyız.

BLOG
About cagdasmatbaa

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir