Kasım 22, 2021

Logo Analizi, Bazı Logoların Anlamları

Logo bir şirket, marka, topluluk ya da bir fikri sembolize eden ve aynı zamanda grafiksel öğeleri de barındıran, şekil ya da sembole denir.

Logotype tasarıma bir örnek

En çok bildiklerimiz logo, amblem ve logotypelerdir. Logotypler ayrıca logo ile anlam olarak birbiriyle çok karıştırılır ama aslında aynı şeyi değildir.
Logotype yazı tarzları kullanılarak özgün bir şekilde oluşturulan logo tasarımlarıdır. Örneğin Facebook, Google, Dell firmalarınınkiler gibi tasarımlardır.

Şimdi bazı şirketlerin logo analizi yaparak hangi sembolün ne anlama geldiğini bulalım.

Logo tasarıma başka bir örnek

Amazon: Amazon şirketinin logosu oldukça sıradan gibi gözükse de esasen kendi satış felsefesini ortaya koymuştur. A’ dan Z’ ye giden turuncu ok işaretiyle firma olarak Adan Z’ye her türlü ürün çeşitliliğini vurgular. Aynı şekilde turuncu ok gülümseme işaretini de çağrıştırır.

Hyundai: Bu şirket de sanki H, sanki Hyundai’nin baş harfiymiş gibi gözükse de esasen el sıkışmış iki insanı temsil eder bu da müşteri ile satıcı firmanın el sıkışmasını sembolize eder.

Adidas: Adidas firmasının logosu da şeritlerden elde edilmiş bir üçgen şeklidir ki bu da her sporcunun zorluklar karşısında aşması gereken bir dağı temsil eder.

Apple: Logonun fikir babası olan Rob Yanov logo fikrini nasıl bulduğunu şu şekilde anlatmış; “Bir kutu elma aldım, bir kutuya koydum ve onları bir hafta boyunca çizdim. Elmanın tadını çıkarmakta deneyin bir parçasıydı ve tesadüfen fark ettim ki ısırık tam anlamıyla bayt terimiyle aynı anlama geliyordu.

Formula 1: Bu kurumun logosu da F harfi formula 1’in baş harfi kırmızı çizgiler arasındaki boşluğa dikkatlice bakıldığında da 1 rakamını görebilirsiniz. Ve kırmızı çizgilerde hızın grafiksel halidir.

Yani kısaca her firmanın kendine has ve kendi şirketi için özel bir anlam taşıyan bir logosu var. Sizde logo amblem veya logotype tasarımı yaptıracaksanız tasarımınızın bir hikayesi olmasına dikkat edin, daha önceki yazılarımızda nasıl bir tasarım olması gerektiğine dair tavsiyelerimiz olmuştu, ilerleyen günlerde daha detaylı bilgiler vermeye devam edeceğiz. Takipte kalın 🙂

BLOG
About cagdasmatbaa

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir