Aralık 17, 2021

Baskı Teknikleri

Günümüzde teknoloji git gide ilerlediği için basılı kitaplar ambalajlar broşürler daha da artmıştır ve artan bu ihtiyaçtan dolayı da baskı tekniği de çeşitlenmiştir. Artık istenilen özellikte baskı şekilleri vardır. Bunlardan en sık kullanılanları şöyle sıralanabilir;

Flekso Baskıya Bir Örnek

-Ofset Baskı: Dilimize İngilizceden geçen bir kelimedir. “Off” ve “Set” kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur ve en sık kullanılan baskı çeşitlerinden biridir. Ofset baskı daha çok kitap, gazete dergi gibi seri üretilen yayınlarda kullanılan bir tekniktir. Ofset baskı bir metal yardımıyla mürekkep dökülür ve baskı yapılır. Ofset baskının kaliteli bulunmasının kriteri su ve mürekkebin birbirine karışmamasıdır.

-Dijital Baskı: Bu baskı tekniği günümüz şartlarında en çok kullanılan baskı tekniğidir. Dijital ortamda basılır ve dijital ortamda yayınlanır. Sınırsız uzunlukta yazı yazılabilir ve bilgisayarların yazıcı mantığına benzer bir mantıkla çalışır. Çok daha ekonomik olması sebebiyle firmaların en çok tercih ettiği baskı çeşididir. Baskısı yapılacak şeyin ürünün sayısı arttıkça maliyeti düşer ve bu baskı tekniği daha çok broşür afiş kartvizit gibi ürünler basmak için kullanılır.

-Serigrafi Baskı: Bu baskı çeşidi daha çok ipek ve kumaşlara yapılan baskıda kullanılan bir baskı tekniğidir baskı tekniğinde plastik ya da metal eleklere ihtiyaç vardır ve kumaşlar bu metal çerçeveye oturtulurlar ve elek sistemiyle baskı yapılır. İpek ve kumaş haricinde ahşap, cam, mukavva gibi yüzeylere de çok başarılı bir şekilde bu teknikle baskı yapılabilir.

-Flekso Baskı: Bu baskı tekniği de daha çok markalara ait poşet, ambalaj gibi ürünlerin basımında kullanılan bir tekniktir ve maliyeti düşüktür. Bu şekilde seri üretim gereken yerlerde kullanılır. Bu teknikte mürekkep basınç etkisiyle yüzeylere basılır. Bu sayede Flekso Baskı bitmiş olur.

BLOG
About cagdasmatbaa

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir