Ocak 7, 2022

Grafik Tasarımı ve Matbaa

Grafik tasarımcılığı en temelinde kişinin veya firmanın kendi bakış açısını, kendi düşüncelerini gerekli görselleri bir araya getirerek henüz daha ilk bakışta karşısında ki insana aktarmaktır. Bu işi için yeteneğin yanı sıra geniş bir bakış açısı ve bolca hayal gücü gerekmekte.

Akılda kalıcı, pek çok insana aynı çağrışımı yapıp güzel bir etki bırakmak her zaman kolay değildir. Grafik tasarımı aynı zamanda bir sanattır. Zira görsel sanatlarda kullanılan temel ilkeler grafik tasarımında da geçerli. Bu temel ilkeler ise şu şekilde sıralanabilir hizalama, denge, karşıtlık, vurgulama, hareket, görüntü, oran, yakınlık, tekrarlama, ritim ve birliktir.

Grafik tasarımında talep edilen tasarım tamamlandığında bir sonra ki aşamaya yani baskı işlemine geçilir. Günümüz de birçok farklı baskı yöntemi bulunmakta. Bunlardan en yaygın olan birkaç tanesine göz atalım;

Dijital Baskı
Adından da anlaşılacağı gibi dijital yani bilgisayar ortamında en hızlı ve en ekonomik olan baskı türüdür. Günümüzde reklam firmaları tarafından en çok tercih edilen yöntemdir.

Tipo (YÜKSEK) Baskı
Baskı yapılacak zemine mürekkebin gelmesi gereken kısımlar yüksek mürekkep alması istenmeyen kısımlar ise alçakta bırakılarak yapılan baskı tekniğidir. Günümüz de çok tercih edilmemektedir. Daha çok kartvizit, kumaş, sert ambalaj yapımı ve kutuların kesim işlemlerinde kullanılmakta.

Ofset (DÜZ) Baskı
Daha çok gazete ve dergi basımında kullanılır. Yapısı mürekkep ve suyun birbirini itme sistemi ile çalışır. Zemin üzerin de yer alan yağlı kısımlar mürekkebi alırken suyla ıslatılmış olan kısımlar ise mürekkebi almaz.

Tifdruk (Çukur) Baskı
Tipo baskı türünün tam tersidir. Adeta bir kalıp kullanımı söz konusudur. Baskı yapılacak yerler alçakta, baskı yapılmayacak yerler ise üstte kalarak bir kalıp şeklinde gözükür. Para basımı, hisse senedi, piyango bileti vb. gibi özel ürünlerin basımında kullanılır.

Flekso Baskı;
Tipo baskı türüne benzemektedir. Sadece kullanılan kalıp daha esnek bir yapıya sahiptir. Firmalar özel ambalaj basımlarında sık sık kullanmaktadır.

Serigrafi (Elek) Baskı
Hemen her türlü madde ve malzeme üzerine uygulanması ile bilinen bu yöntemin bir diğer adı elek yöntemidir. Elek gibi telli dokulardaki belirli alanlardan mürekkebin geçmesi ile çalışmaktadır. Çok miktarda mürekkep tükettiği için çok tercih edilmese de reklamcılık, tekstil, seramik cam gibi diğer baskı teknikleri ile yapılması mümkün olmayan alanlarda oldukça rağbet görmektedir.

Baskı tekniği kadar baskının şekli de önemlidir. Kullanılan yazı stili görselle uyumlu ve ilgi çekici olmalıdır. Bahsi geçen yazı stiline font adı verilmektedir. Fontların grafik tasarımında ki yeri göründüğünden daha ciddidir. Her ne kadar anlatılmak istenen konu ile ilgili harfler bir araya gelerek yazınsal bir içerik meydana getiriyor olsa da kullanılan harfleri özgün şekillerle uyarlayan fontlar sadece o içeriğe has, özel olmakla birlikte daha da akılda kalıcı olmaktadır.

Günümüzde firmalar tarafından en çok rağbet gören fontlardan bir kaçı şunlardır:

Times New Roman: Daha çok akademik alanlarda görülen, klasikleşmiş bir fonttur.
Roboto: Sade ve açıkça okunabilen bir fonttur. Kartvizit veya şirket kartları gibi açıkça anlaşılması gereken ürünlerde kullanılır.

Gotham: Kullanım alanı en geniş fontlardan biridir. Logo, afiş, katalog vb. pek çok alanda tercih edilmektedir.

Poppins: Web sitelerinde, internette en çok tercih edilen yazı stilidir.

Garamond: Dergilerde, kitaplarda ve web sitelerinde daha çok kullanılmaktadır. Genellikle uzun metinlerde tercih edilmektedir.

Grafik tasarım bir firmanın tanıtımı için en doğru olması gereken bölümdür, doğru bir yönetici bir şirket için ne kadar önemli ise, doğru bir grafik tasarım ekibi de tanıtım için aynı oranda önem arz eder. Çağdaş Matbaa olarak 40 yılı aşan deneyimimiz ile sizlere en doğru en iyi hizmeti veriyoruz, vermeye devam edeceğiz.

BLOG
About cagdasmatbaa

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir