Ocak 10, 2022

Katalog ve Pantone

Katalog nedir? Hazırlanırken nelere dikkat edilmeli?

Katalog, bir firmanın ya da şahsın sunmuş olduğu hizmetlerin ya da ürünlerin liste şeklinde bir araya getirilmesi ile oluşturulan mini kitapçıklar, broşürlerdir.

Kataloglar firmaların veya şahısların kendilerini tanıtmak ve ifade etmek için olmazsa olmazıdır. Tıpkı kartvizitte olduğu gibi açık net ve anlaşılır olması önem taşımaktadır. Kataloglar çoğunlukla yüksek adetli tel veya iplik dikişli kırımlı, katlamalıdır. Ekstra işçilikle kabartmalar, özel parlak baskılar, yaldız baskısı, sedef baskı, deri kaplama gibi çalışmalarda kataloğun göze daha güzel daha çekici gelmesine katkı sağlar.

Sunulan hizmetin, ürünün reklamını, pazarlamasını daha kaliteli bir şekilde sunar. Tabi ki bu eklenen özel işçilikler maliyetleri arttırmaktadır. Bu özel kataloglar genelde küçük firmalar tarafından tercih edilmezken kurumsal firmaların vazgeçilmezi olmuştur.

Katalog Tasarımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

-Katalogda kullanılan font ve fonlar birbiri ile uyum içerisinde olmalıdır. Sunulan hizmet veya ürün yüksek çözünürlükle sunulmalı açık net ve anlaşılır olmalı.

-Firma tarafından seçilen logonun firmanın faaliyeti ile ilgili olmalı. Kolay anlaşılabilmeli ve akılda kalıcı olmalı.

-Basım sırasında ki renk farkları göz önünde bulundurulmalı. Renk düzenlemesine önem verilmeli.

-Sunulan hizmetler, ürünler ön plana çıkarılmalıdır. Yazılara, açıklamalara gereğinden fazla yer verilmemelidir.

-Hitap ettiği kesime göre tasarlanmalıdır. Ulaşılması hedeflenen kitlelere göre renklendirilmelidir. Fontların punto ve şekilleri yine müşteriye göre belirlenmelidir.
Kataloğun ne olduğundan ve hazırlanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsedip de Pantone’den bahsetmemek olmaz. Peki nedir bu Pantone?

Pantone Kataloğu

Pantone en temel haliyle bir markadır. 1950 yılında kurulmuş olan Pantone A.Ş.’nin ticari amaçlı bir ürünü olan Pantone, aslında bir renk kataloğudur. Standart renk kodlarının üretimini üstlenen firma, renk uyumu tercih eden matbaacılar ve tasarımcılar tarafından da benimsenmiştir.

Patone kataloğu adeta bir yemek tarifi kitabı gibidir. İçerisinde binlerce çeşit renk kodu barındırır. Bu renkleri baskı makinasından çıkarabilmek için hangi renge hangi baskı formülünün uygulanması gerektiği açıkça anlatılmaktadır. İsteğe göre özel renklendirmeler olan parlak, mat, neon, metalik vb. renklerin de ayrı ayrı formülleri bulunmakta. Sahip olduğu tüm formüller ile Patone kataloğu renklerin evrensel parmak izi olarak tanımlanmaktadır.

Peki Pantone firmalar ve şahıslar için neden bu kadar önemlidir?
Firmalar, şahıslar kurumsal kimliklerini oluşturup şekillendirirken diğer firmalara benzemek istemezler. Özgün ve akılda kalıcı bir kimlik imza oluşturabilmek adına daha önce kullanılmamış veya tercih edilmemiş renklere başvururlar. İşte tamda bu kısımda en büyük yardımcı renklerin sözlüğü gibi olan Pantone kataloğudur.

Öne çıkan bazı Pantone Katalogları

-Pantone Formula Guide – Coated Uncoated
2018 yılında sınırlı sayıda üretilmiştir. İçerisinde 1867 adet spot renk bulunmaktadır. Grafik, moda ve iç mekan için ilham olması adına tasarlanmıştır. 2019 yılında Ultra viyole adı altında yeni bir güncelleme gelmiştir.

-Pantone Metallics Coated
300 farklı renk formülünü içerisinde barındıran bir seridir. Özel karışımlar tüm kataloglarda olduğu gibi burada da ayrıntılı şekilde formüle edilmiştir.

-Pantone Color Bridge Guide Set – Coated & Uncoated
Baskı yapılan zeminler arasında güvenli renk köprüsü oluşturmak için tasarlanmıştır. Katalog içinde yer alan renk kodlarının hem kaplamalı hem de kaplamasız halleri bulunmaktadır. Bu sayede baskı sonrası renk doğruluğunu kontrol etmek mümkün olmaktadır.

BLOG
About cagdasmatbaa

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir