Ocak 19, 2022

İyi Bir Tasarımın Olmazsa Olmazları Nelerdir? (Yazı Serisi 3/1)

İyi bir tasarım için uyulması gereken belli başlı kurallar vardır. Bunları bu yazımızda sizler için derledik. Bu yazıyı kaleme alan Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim görevlilerine ayrıca teşekkür ederiz.

Hedef Kitlenin Belirlenmesi
Bu tasarım kime hitap edecek, yerli mi yabancı mı? Gençlere mi yaşlılara mı? Belirli bir ilgi alanına sahip kişilere mi yoksa genelleme yapılan bir yanlış anlatım seçimi mi? Her şeyden önce hedef kitle belirlenmeli çünkü bu diğer tüm akışı doğrudan etkileyecek ana unsurdur.

Tasarımın Nerede Kullanılacağı
Yapılan tasarım, nerede hizmet verecek? Bu bir sosyal medya hesabı mı? Yoksa bir katalog mu? Bir tv reklamı olabilir? Ya da bunların hepsinin olduğu bir çalışma olacaktır. Bu durumda yapılacak çalışma sizi şekillendirecektir ve bu platformları göz önünde bulundurarak çalışma yapmak gerekir.

Altın Oran
Altın oran kısmen bilgi sahibi olduğumuz bir tasarımın yaratılışın doğasında olan simetrik büyüklük ve küçüklük ayarları demektir. 1,618 olarak söyleyebileceğimiz bu oran insanın yapısından doğanın bütün objelerine kadar hepsinde yer alır, tasarımlarımızda objelerin büyüklüklüklerini aralardaki boşlukları hep bu oran üzerinden yapmalıyız.

Fontların Doğru Kullanımı
Bir tasarımda kullanılacak olan fontların Arial, Helvatica, Calibri, Myriad Pro gibi yaygın olan fontların kullanımından mümkün olduğunca kaçınmak gerekir ancak bu her zaman için bir kural değildir. Örneğin çok bilindik bir kompozisyona ait temanız varsa, bu durumda Arial Black kullanılabilir. Bu etkiyi artıracaktır. Biz genede benzer bir font tercih ederek, yaygın olan fontun kullanımından kaçınmanızı tavsiye ederiz.

İyi bir tasarım için dikkat edilmesi gereken 9 ana başlığımız daha var, bu başlıkları ilerleyen günlerde paylaşacağız. Bu başlıkları bilmeden ve bilinçaltımızdan bir yanıt vermeden çalışma yapmak doğru olmayacaktır. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

BLOG
About cagdasmatbaa

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir