Şubat 7, 2022

Baskı Öncesi En Sık Yapılan Hatalar, Yanlış Bilinen Doğrular Nelerdir?

Yılların vermiş olduğu deneyim ile sektörde en sık karşılaştığımız hatalar ile ilgili sizleri bilgilendirmek istedik. Bu yazımız ile maddi ve manevi zarardan daha çok zamandan tasarruf yaparak hem iş veren hem de son kullanıcı için fayda üretmeyi amaç edindik. Bir işi yaptıktan sonra onu düzeltmek bizler için sorun olmasa da işlerin aksaması noktasında her zaman kayıp yaşanıyor, bu yazı sayesinde bu durumun önüne küçük de olsa geçebiliriz diye düşündük. Lafı daha fazla uzatmadan en sık karşılaştığımız hatalar ile başlayalım.

Hazır Gelen Çalışmanın Doğru Ebatlandırılmamış Olması
Bu durum hazır gelen işlerde sıklıkla karşımıza çıkıyor. Yanlış ebatlı çalışılmış işlerde çalışmanın yeniden yapılması ciddi zaman kaybına neden olmakta. Yanlış ebat durumu deneyimsiz tasarımcı veya matbaa ile iyi koordine olmamaktan kaynaklanabiliyor. En iyisi işe başlamadan önce matbaa ile koordineli olmak ve doğru ebat ile çalışmayı en başından doğru yapmak. Matbaa ile koordine konusunda şöyle bir gerekçe var o da kağıttan en iyi faydanın sağlanabileceği ebadı bilmeleri ve en az fire ile işi sonuçlandırmak.

Hazır Gelen İşlerin İçerisindeki Görsellerin Düşük Çözünürlüğü
Eskiden bu daha ciddi bir sorun iken günümüzde gelişen teknolojiler ile düşük çözünürlüklü görseller büyütülebiliyor ancak genede kullanılan görselin orijinal ebadının istenilen ölçüye büyütülmesi durumunda pikselleşme yaşanması. Ekranda düşük çözünürlük çok göze çarpmıyor ancak iş, baskıdan çıktığında bunun çözünürlüğü niye böyle kare kare olmuş, ekranda böyle değildi gibi durumlar. Bunun önüne geçmek için mümkün olduğu kadar çözünürlüklere dikkat edilerek çalışma yapılması.

Kullanılan Görsellerin Renk Ayarlarının Yanlış Yapılması
Bir çalışma yapıldığında genelde internetten hazır alınmışsa bu sorun ile karşılaşılmaz ama fotoğrafları kendilerinin çekmesi durumunda yeterli renk doygunluğuna sahip olmayan ürünler karanlık olarak baskıdan çıkmakta, bu durumda görsellerin renk ayarlarının iyi yapılmasına dikkat etmek gerekli. Bir de bazı fotoğraf makineleri görselleri RGB formatta çekmekte ve RGB’den CMYK’ya geçişlerde renk kaybı yaşanmakta, bu renk geçişlerinde yaşanabilecek kayıpları sonradan farketmemek için en başından çalışmanın CMYK çalışıldığına dikkat etmek en sağlıklısı olacaktır.

En sık karşılaşılan hatalar ile ilgili sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz. Sevgiyle kalın…

BLOG
About cagdasmatbaa

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir