Aralık 20, 2021

Dergi Tasarımı

Günümüzde dergi okumak ve çıkarmak son derece yaygındır. Derginin bir çok basılma amacı vardır. Dergiler genellikle tanıtım ve reklam amaçlı çıkarılır.

Dergi Örnek

Firmalar ve markalar kendi ürünlerini müşteriye tanıtmak amacıyla dergileri kullanır. Tanıtım ve pazarlama için kullanılan bu dergiler genellikle firmalar hakkında bilgi verir. Bu marka ya da firmanın piyasaya getirdiği yenilikleri müşteriye anlatır. Bu yüzden derginin nasıl tasarlandığı firmalar ve markalar için oldukça önemlidir.

Derginin nasıl tasarlandığı nasıl görüldüğü kalitesi her şeyi firma ya da markayı temsil eder ve müşteri bu dergide gördükleri doğrultusunda o firmayla alışverişte bulunur. Yani bu dergi onların bir yansımasıdır. Peki iyi bir dergi tasarımı nasıl olmalıdır bakalım;
– Öncelikle derginin konusu yani içeriği belirlenmelidir.
– Derginin ortalama kaç sayfa olacağı belirlenmelidir.
– Derginin hangi başlıklara ayrılacağı netleşmelidir.
– Derginin yapısının nasıl olacağı
– Konuların nasıl dağılacağı
– Kullanılacak olan görsellerin dağılımın nasıl olacağı
– Derginin zemin renginin hangi renk olacağı
– Dergi de başlıklarının hangi kalıp puntolarla yazılacağı ve kullanılacak başlıkların renkleri gibi maddeler netleştirilmelidir.

Ayrıca bir dergi tasarımı yapılırken şu unsurlara dikkat edilir. Sayfa numaraları, başlık, çerçeve, çizgi rengi ve tablolar. Dergi tasarımı yapılırken mizanpajı çok önemlidir. Mizanpaj bir dergi oluştururken taslağının yapılması, içeriğinin yerleştirilmesi sayfa planın yapılması işlemleridir. Mizanpaj çalışması yapılırken imla kurallarına son derece dikkat edilmeli, renk seçimi doğru yapılmalı, puntolar belirlenmeli, satır arası boşluklar planlanmalıdır.

Kısaca bir dergi hazırlanırken dikkat edilecek en temel şey planlama aşamasıdır. Tabi dergi planlanmasından önce dergi montajı yapılmalıdır dergi montajı müşterinin talebi doğrultusunda dergi oluşturulur. Bütün bunlardan sonra artık dergi basımına geçilir. Dergi basımında dergi ebadına karar verilir. Kapakta kullanılacak renge karar verilir. Kapak selefonuna karar verilir. Bütün bunlardan sonra artık  dergi basıma hazırdır.

BLOG
About cagdasmatbaa

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir