Ocak 21, 2022

İyi Bir Tasarımın Olmazsa Olmazları Nelerdir? (Yazı Serisi 3/2)

Bir önceki yazımızda iyi bir tasarımın olmazsa olmazları nelerdir dediğimizde; Hedef Kitlenin Belirlenmesi, Tasarımın Nerede Kullanılacağı, Altın Oran, Fontların Doğru Kullanımı konularından bahsetmiştik, öncelikle o yazıyı okumanız buradaki bilgilerin daha verimli olmasını sağlayacaktır. Bilgisini paylaşarak diğer başlıklarımıza geçelim.

Renklerin Doğru Kullanımı
Anlatılmak istenen çalışmada kullanılacak renklere dikkat etmek gerekir. Renkler hakkında bilgi olmak gereklidir. Hemen hemen herkes tasarımcıdır ve renkler hakkında kulaktan dolma bilgilere sahiptir. Siz bu işi yaparken o bilinenleri yalanlamak için değil, en doğrusunu bilmek ve az bilenleri bilgilendirmek için sabır göstermelisiniz. Daha önceki yazılarımızda hangi rengin ne amaçla kullanıldığına değinmiştik, burada onlardan bahsetmeyeceğiz. Altını çizmek istediğimiz husus, renklerin dilini bilmek gerektiği.

Objelerin Doğru Kullanımı
Bir çalışmada, anlatılmak isteneni bazen betimlemek gerekir, örneğin bilgelik anlatılacaksa bir baykuş kullanılır, hız vurgulanacaksa bir jet veya F1 arabası tercih edilebilir, burada betimlenecek objenin anlatılmak istenen ile doğru orantılı olması gerekir, bu betimlere dair bilgi sahibi olmalısınız ve çalışmayı yaparken çalışmanın altına bunun hikayesini yapabilecek kadar hâkim olmalısınız.

Objelerin Büyüklük Küçüklük Oranları
Objeleri kullanırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise objelerin büyüklük küçüklük oranlarıdır. Bu oranlar bir düzensizlik içerisinde olmamalıdır, düzensizlikte bile düzen olmalıdır. Altın oran konusunda daha fazla bilgi sahibi olunarak, bu düzensizlik içerisinde altın orana dikkat edilmelidir.

Anlatım İçin Doğru Tema Seçimi
Doğru tema, anlatılacak işin hangi tema baz alınarak yapıldığına dair bir referanstır. Örneğin bir hotelin tanıtımını yaparken, o otelin tanıtımı için “Yaz” ve “Tatil” teması referans alınarak yapıldığını düşünelim. Bu temayı seçtiğimizde seçilecek objeler ve renkler ona göre değişecektir. Mesela bir kumsal ve deniz bu objeleri belirlemeyi sağlar. Tema şart değildir ancak çizginizin olmasını ve belirli bir yol izleyerek daha sonuç odaklı güzel tasarımlar yapmanızı sağlar.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

BLOG
About cagdasmatbaa

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir