Serinin bu son yazısında kalan diğer başlıkları anlatacağız. Bu yazıdan okumaya başladıysanız 1 ve 2 numaralı yazıları okumanızı tavsiye ederiz. Diğer başlıklarımız ↓
Doğru Kompozisyon Seçimi
Kompozisyon, temaya benzer ancak farkı belirli bir vurgu değil. Bir cümleymiş gibi, örneğin “Hem yazın hem kışın giyilebilecek kıyafetlerin, erkek ve kadın olarak sıcak renklerinin vurgulanması” olarak yazılabilir, bu kompozisyon seçildiğinde tasarımın diğer kısımları da o amaca hizmet eder. Kompozisyon bazen kelime de olabilir. Örneğin “Çağlayan” kelimesini anlatmak istediğinizde bunu “Şelalenin yanında duran bir insanın oradaki atmosferi hissetmesini sağlayan bir görsel” olarak seçmenizde yardımcı olacaktır.
Çizgilerin Doğru Seçimi
Çizgiler de renkler gibi hakkında bilgi sahibi olmanız gereken özelliklerden. Şöyleki yatay çizgi durağanlığı temsil ederken, dikey çizgiler asilliği temsil eder, çapraz çizgiler dinamikliği temsil ederken kalın ve ince çizgilerde farklı anlamlar taşır. Belirlenen kompozisyon dahilinde vurgulanacak öğelere çizgiler yardımı ile müdahale edebilirsiniz. Çizgiler hakkında bilgi sahibi olmanız gereken önemli objelerdir.
Doğru Fotoğraf Seçimi
Tema belirlendi, kompozisyon hazır, anlatımın canlı objelerle mi yoksa cansız (illustratörler) objeler ile mi olacağına karar verdiniz. Şimdi doğru görselin bulunması ya da çekilmesi konusu devreye giriyor. Günümüzde çeşitli fotoğraf stüdyoları ve internet siteleri bu işimizi kolaylaştırmakta, oradan satın alabilir ya da bir fotoğrafçı ile anlaşarak doğru görsellere sahip olabilirsiniz.
İllüstratör Seçimi
Kompozisyon ve tema belirlendikten sonra eğer çalışmayı illüstratörler ile anlatacaksanız burada da obje seçiminin önemine vurgu yaptığımız gibi doğru illüstratörlere dikkat etmemiz gerekir, bazen cansız bir çizim ilerleyen zamanlarda canlıya dönüşebilir. Kullanımına dikkat edilmesi gereken bu özellik, bize yapılan çalışmayı dilediğimiz ebada büyütme imkanı sunsa da gerçeklik noktasında bizi kısıtlayacaktır.
Doğru Boşluklar ve Hizalamalar
Altın oran konusuna vurgu yaptığımız gibi burada da kullanılan görselin olay ufkunun olup olmayacağı, kullanılan objelerin aralarındaki mesafe, fontların büyüklük küçüklerinin yanı sıra boşluklarının altın orana sahip olup olmadığı. Varsa logoların kenarlara olan uzaklıklarının doğru kullanılıp kullanılmadığı gibi hususlara dikkat etmek gerekir.
Tasarımın olmazsa olmazları hayal dünyanızın ufku kadardır. Sürekli okumalı ve kendinizi geliştirmelisiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.