Kitaplar bize zamanımızı en doğru şekilde kullanmayı öğreten, bize bir çok gerekli bilgiler veren araçlardır. Peki bir kitap elimize geçmeden evvel nasıl basılır bunun teknikleri nelerdir?
Eski ile kıyasladığımız zaman artık kitap basma işi çok daha kolay hale gelmiştir ve bu sayede akademisyenler, yazarlar kitap olacak bilgiyi ya da yazıyı derlediklerinde, kitap teknolojinin gelişmesiyle birlikte matbaalarda, yayınevlerinde çok daha kolay basılmaktadır.
Kitap baskı aşamasında iç sayfayla birinci sınıf hamur kullanılır, kapaklar içinse kapaklar çok daha sağlam olması için Amerikan Bristol Kağıt kullanılır. Ayrıca kitap kapaklarına selefon baskı da uygulanır. Böylece kitap daha dayanıklı hale gelir ve görüntü itibari ile de daha güzel ve daha parlak olur. Eğer kitabı daha da gösterişli hale getirmek istiyorsak varak, gofre rak gibi şeylerle de kitap kapak yüzeylerine baskı yapılabilir ama bu kitabın maliyetini daha artırır. Bu şekilde kitap tamamen hazırlandıktan sonra kitap ciltlemeye geçilir ve basıma hazır hale gelir. Ayrıca kitap ciltleme aşamasında Amerikan cilt yada iplik dikiş yapılabilir eğer iplik dikişli tercih edilirse yine kitap ekstra maliyetli hale gelir. Yine müşterinin talebi doğrultusunda kitaba grafik tasarım süslemesi yapılabilir ve buda yine maliyeti artıran bir şeydir.
Müşteri isterse grafik tasarımı basım tesisinde yaptırabilir bütün bunlar tamamlandıktan sonra kitap müşteriye teslim edilir. Eğer kitabın maliyetini düşük tutmak isterseniz kitap basım adetini fazla tutabilirsiniz düşük basım adeti kitap basım maliyetini artırır. Örneğin bir sefer de en az 500 adet basmanız sizin yararınıza olacaktır. Tabi öncesinde yine kitabın sayfa sayısı kitabın ebadı gibi unsurlara da karar vermek gerekir. Tüm bunlardan sonra kitap dizgi editörlük, mizanpaj redaktör gibi birimlerce kontrolü yapılır ve o şekilde basıma gönderilir.