Ocak 14, 2022

Kitap Nasıl Çıkarılır?

Bir kitap yazdınız ve kitabın bandrolü, barkodu, nerede nasıl basılacağı, kitabın cilt durumu, yayınevi, kitap sonrası aşamaları ve dağıtımı gibi konular karşınıza çıkar. Bu yazımızın sonunda soru işaretlerinden kurtulmuş olacaksınız.

Kitabın içeriği hakkında bilgiler vermeyeceğiz. Kitabın içeriği konusu başlı başına sanat olduğundan bu bilgiyi uzmanlardan almanız yararınıza olacaktır. Çeşitli Yazarlık Atölyeleri bunun hakkında bilgiler vermektedir. Ücretsiz toplantılar webinarlar gerçekleştirilmekte, katılım sağlayarak bazen bir bilgi bile tüm hayatınızı doğrudan etkileyecek nitelikte olabilir. Biz kitabın yazıldıktan sonraki aşamalarına bakacağız.

Kitabı Yazdım Şimdi Ne Yapacağım?

Öncelikle bir yayınevi ile anlaşmanız gerek. Yayınevi şart değil ama gerekli çünkü yayınevi ile anlaşmamanız durumunda kitabın bandrolünü, barkodunu, baskısını, dağıtımını ve satışını da bizzat sizin yapmanız gerekir. Tüm bunlar meşakkatli ve ağır bir süreç olduğu için bir sanatçının (yazarın) efor sarfetmesi kendisini yıpratır. İyisi mi bir yayınevi ile anlaşmak en mantıklısı. Tüm yazarlar bu yöntemi izler ve bir yayınevi ile anlaşarak kitabını oradan çıkartır.

Kitap yazıldı ve bir yayınevi bulundu, yayınevi kitabın 7 veya 10 yıllığına telifini sizden satın alır. Satın alırken 1000,00 TL’den başlayan fiyatlarla sizin bilinirliğiniz ile doğru orantılı olacak şekilde fiyatı yükseltir. Yayınevi eserinizin baskı maliyetlerini varsa reklam masraflarını karşılar. Baskısı bittikten sonra dağıtımcılarına kitabı gönderir ve satışını takip eder, bu süre zarfında siz de yeni eseriniz için kolları sıvamış olursunuz.

Eserin telif süresi bittiğinde yayınevi etkeni ile kitabınızın popülaritesi artar ve ek baskılar yaparsa, bu durumda yayınevi ile anlaşmanıza göre yeni baskılardan para talep edebilirsiniz.

Çoğu amatör yazar, kitaplarının söylenenden daha fazla basıldığını ve satıldığını düşünebilir, bu gibi düşüncelere aldanmayın çünkü bandrol devlet tarafından tane tane olarak verilir ve söylenenden fazlası basılması satılması suç teşkil edeceğinden bu mümkün değildir. Şayet çok büyük bir yazarsanız belki kitabınızın bandrolsüz satışı yapılabilir ancak bundan da hiç bir türlü kaçış bulunmamaktadır. Polise güvenmeniz ve bandrolsüz satışı ile karşılaştığınızda ihbar etmeniz yeterli.

Kitap çıkarırken dikkat etmeniz gereken hususlar ile ilgili bir sonraki yazımızda yer alacak olup takipte kalmanızı öneririz.

BLOG
About cagdasmatbaa

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir