Bir ürününüz var ve onu satmak istiyorsunuz. Ürün ne olursa olsun paketi, ilk izlenimi çok önemli. İyi bir kutu ve iyi bir tasarım ile ürünün fiyatını daha yüksekten satabilirsiniz. Bu durumda iyi bir kutunun nasıl yapılacağı çok önemli. Kutu nasıl yapılır, aşamaları nelerdir, bu yazımızda bunları ele alacağız.
Ürünün ebadını doğru ölçmek
İlk önceliğimiz bu çünkü doğru ölçüm ile yapılacak kutunun en boy ve yüksekliğine karar verilecek, ürününüz özellikle pazaryerlerinden satılacaksa desi miktarı oldukça önem arz ediyor. Desi hesaplaması için de şu formül uygulanıyor, desimiz mümkün olduğu kadar düşük seviyede olmalı
Desi Hesaplama
(En x Boy x Yükseklik) / 3000 = Desi Miktarı
Örneğin;
( 50 cm (en) x 40 cm (boy) x 30 cm (yükseklik) ) / 3000 = 20 desi
Matbaa ile Ebatları ve Kutunun Şeklini Görüşmek
Ebatları belirledik, sıra geldi kutunun nasıl açılacağı, ürünün ne olduğu, örnek kutu modelleri var mı? Bunlara bakmak. İstediğiniz bir kutu örneği varsa, bunu matbaaya göstermeniz onların geri bildirim yapması açısından da iyi olacaktır, zira matbaa kutu tasarımı konusunda deneyim sahibidir.
Kutunun kalınlığının nasıl olacağı, gramajı, içi, dışı, serigraf ve pencere durumları hep değerlendirilmesi gereken kriterler, bu kriterler matbaa tarafından istekleriniz doğrultusunda şekillenir.
Matbaalarda örnek kutu modelleri bulunur, farklı açılış şekillerinde kutular bulunmaktadır ve en önemlisi kutular, kağıttan fazla fire verilmemesi için standart ebatlara uygun tasarlanır. Bu daha ekonomik bir kutu üretilmesini sağlamış olur, maliyeti azaltır. Ürün bu standart ebatların dışında ise bu durumda özel kağıt kesimi yaptırılıyor ve istenen ebatta kutu üretilebiliyor. Bu ürüne göre kutu olmaz diye üzülmeyin, bir çözümü mutlaka oluyor.
Tasarım Nasıl Olacak? Bıçak İzleri Belli Oldu mu?
Bir sonraki aşamamız tasarımın nasıl olacağı. Belki de en önemli kısım burası çünkü tasarım ürünün satışını doğrudan etkileyen ana faktörlerden ve kutunun tasarımı, kutunun biçimine karar verildikten sonra yapılabilen bir iş. Kutunun şekli çok önemli çünkü kutunun bıçak izleri netleştikten sonra tasarım yapılabilir ve bu olmadan bir tasarım yapılamaz, yapıldığı takdirde baştan sona tasarım değişebilir.
Bu aşamada görüştüğünüz matbaa isterseniz size bir tasarım yapacaktır, bunu kimi matbaa ek ücret alarak yapar, kimi matbaa ise yansıtmaz, firmamız bünyesinde bu hizmet ücretsiz olarak verilmektedir ve deneyimli tasarımcılarımız sizin için en uygun tasarımı yapacaktır.
Evet, geldik tasarımın nasıl olacağına, kutu tasarımları genelde hitap edecekleri kitleye özel olarak tasarlanır, rafta durup durmayacağı, kutunun içerisindeki muhteviyatı gibi durumlar hep tasarım aşamasında önemlidir. Profesyonel destek almanız, ürünün satışı için çok önemli. Dilerseniz matbaaya tasarımı hazır da verebilirsiniz. Kutu tasarımında deneyimi olan bir tanıdığınız veya bir ajans tarafından size en doğru çalışmayı yapacaktır.
Eğer istediğiniz bir tasarım örneği varsa bu aşamada onu tasarımcıya verebilirsiniz, size, istediğiniz örneğe benzer tasarımlar yapacaktır.
Son Adım Baskı
Her şey tamam, bütün aşamalar geçildi ve son aşamaya gelindi. Burada en dikkat edilmesi gereken husus mutlaka ama mutlaka baskı öncesi 1 adet numune görmek gerekiyor çünkü bu aşamadan sonra bir harf hatası renk kayması altta üstte kalan obje yazı vb. durumlar rahatsız ediyor, işinde uzman insanlar buna çok dikkat eder ve sizde ne işiniz olursa olsun kutu baskıya girmeden önce son halini gidip görün. Matbaa bunu yeniden bassa bile israf oluyor.
Baskı bittikten sonra dilerseniz matbaadan kutularınızı alabilirsiniz ancak büyük matbaalar kutuları istediğiniz yere sevkiyat ederler, Çağdaş Matbaa 1987 yılından bugüne yenilenen ve gelişen teknolojisi ile sizlere bu hizmeti vermekten mutluluk duyar.