Matbaacılığın tam olarak ne olduğunu hâlâ tam olarak bilmiyoruz kimisi matbaacılığı halen İbrahim Müteferrika‘nın getirdiği kurşun harflerle yazılan bir şey olarak biliyor, oysa matbaacılık günümüzde daha çok teknolojinin kontrolünde olan teknolojinin gelişimiyle birlikte gelişen görev tanımının daha da arttığı ve bir çok alan da iş gören bir meslektir.
Eskiden üniversitelerin matbaacılık bölümlerinde neredeyse sadece erkekler okurdu ama şimdi o algı değişti ve matbaacılık ve grafik tasarım gibi bölümler de yarı yarıya kız erkek dağılımı vardır ve bu iş çok daha profesyonel yapılmaktadır.
Matbaacılık ürünlerini artık hayatımızın her alanında görmemiz mümkün. Örneğin dergiler, broşürler, afişler, cips , poşetleri, içecek kutularının üstü, gazeteler, her türlü ambalajlar, poşetlerin üst yüzeyleri gibi her yerde matbaa basımlarını görürüz . Ülkemizde son yıllarda özellikle ambalaj üreticisi ve matbaa sayısı çok artmıştır ve o yüzden bu konuda yetişmiş eleman sıkıntısı çokça yaşanmaktadır.
Bundan dolayı üniversitelerdeki matbaacılık bölümü ve iki yıllık Tasarım Basım Yayıncılık bölümü mezunları daha mezun bile olmadan iş bulabilmektedir. Matbaacılık Eğitimi bölümlerinin temel amacı liselerin matbaacılık bölümlerine öğretmen yetiştirmektir ama kamu da öğretmen açığı az olduğu için mezun olanlar daha çok özel sektörde çalışmaktadır matbaanın üretim bölümleri baskı öncesi, baskı ve baskı sonrası olmak üzere üçe ayrılır ve her aşamanın ayrı ayrı görevleri vardır. Yine matbaalarda kullanılan malzemeler hep yurt dışı kaynaklıdır. Bu yüzden matbaada çalışan kişilerin İngilizce bilmesi onlar için büyük avantaj sağlar. Bu sayede ithalât zamanları çok daha kolay iletişim sağlanabilir. Matbaalarda basılan kitap en son ciltleme yapılıp kitap haline geldikten sonra en son katlama harman ve kapak geçirme yapılır ve kitap artık müşteriye teslim edilmeye hazırdır.