Şubat 4, 2022

QR Kod Nedir? Tasarımda QR Kodunun Önemi

QR kodları kullanımı günümüzde oldukça artan bir uygulamadır. Bir çok alanda kullanıma imkan veren bu QR kodlar. En kısa tanımı ile bilgi saklama işlevi görür diyebiliriz. Tabi sadece bununla daraltamayız çünkü para transferlerinden, ödeme yöntemlerine kadar bu QR kod kullanılmakta.

QR Nedir Bilirsek Daha Verimli Kullanırız.
Birlikte QR kodunu inceleyelim. İngilizce: Quick Response kelimelerinden adını alan bu kod (QR kodu) Türkçeye karekod, makinelerle okutulabilen bir matris barkod (iki boyutlu barkod) türü tanımlanabilir. Patenti 1994 Japon Denso firmasına aittir. Patenti ise herkesin kullanımına açmışlardır. QR kod içerisinde kimileri telefon numarası saklarken, kimileri e-posta adreslerini saklar, kimi web sitesini saklarken kimi de uzun bir makaleyi saklar, kimi de bunların hepsini birden saklar.

İçerisindeki Bilgiye Göre Büyüklüğü Artar.
QR kodları beyaz zemin üzerine konulan siyah noktalardan oluşan motiflerdir ve bu siyah noktalar karakter sayısını temsil eder. En küçük karakter sayısı 26 iken, şu ana kadarki en çok kullanılan karakter sayısı 739 dur. Bu karakter sayılarının sınırı yoktur, haliyle tükenme sınırı bulunmaz. Tek bir karakter eklenerek şu güne kadarki tüm QR kodlarına bir değişim eklemek mümkündür ve ikiye katlayacak kadar büyütür. QR kodlarının içerisine konulan bilgi miktarına göre bu QR kodları büyüklük gösterir. Ek Bilgi: her zaman beyaz üzeri siyah kodlardan oluşmayabilir. Bazı durumlarda zemin rengi tek renk olan durumlarda noktaların rengi de tersi bir renk olursa, bu durumda da rahatlıkla okuyacaktır. Değişkenlik gösterebilir ancak bazen şirket logoları QR kod üzerine konulabiliyor, bu durumda bazı tarayıcılar okuyamayabilir, test etmekte yarar vardır.

QR Kodlarının Büyüklük Ayarı Neye Göre Olmalı.
Yaptığımız testlerde, 26 karakterden oluşan QR kodlar. 16 mm üzerinden rahatlıkla okunabiliyor ama en az 20 mm olarak kullanılmasını tavsiye ediyorlar. 669 karakter barındıran bir QR kod kullanmanız durumunda bunu en az 64 mm olarak kullanmanızı tavsiye ediyorlar.

Nerelerde Mutlaka Kullanılmalı.
QR Kodlar, günümüzde kartvizitlerde mutlaka olması gereken bir özellik olmuş durumda, sebebi ve güzel tarafı şu, kartvizitinizi verdiğiniz kişi QR kodu okutarak, bilgilerinizi otomatik olarak uygulama aracılığı ile telefonuna kaydedebiliyor ve numara tuşlamakla isim yazmakla uğraşmıyor, bu da hem kartvizit verdiğiniz kişinin işini kolaylaştırıyor, hem de sizin daha erişilebilir olmanızı sağlıyor.

BLOG
About cagdasmatbaa

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir