Ekim 8, 2021

Renklerin Dili

Gördüğümüz tüm renkler fark etmesek dahi hayatımızda büyük rol oynamaktadırlar. Psikolojik durumumuzdan tutun düşünce yapımıza kadar her şeyi etkilerler. Masum görünseler dahi her renk bizler için güçlü yapılardır. Bu konuyu iyi şekilde bilen kişiler renkler sayesinde bizleri hem iyiye hem de kötüye sürükleyebilirler. Bu yazımızda renkler ve anlamlarının heyecan verici evreninde ufak bir yolculuğu çıkacağız.

Gördüğümüz renkler aslında aynı tonda değildir. Tonlar farklı olsa bile bizler belli başlı renk isimleri sayıp onlarmış gibi davranıyoruz tüm renklere. Bir rengin anlamı farklı iken ton olarak daha açığı veya daha koyusu farklı anlamlara sahip olabiliyor. İşte bu noktada karşımıza çıkan reklam çalışmalarına dikkat etmemiz gerekiyor. Hiç düşündünüz mü gıda sektöründe neden kırmızı renk daha çok kullanılıyor? Çünkü kırmızı rengin psikolojik etkilerinden biri açlık hissetmemizdir. Bunu bilen şirketler bu rengi kullanarak sizlerde açlık hissi yaratır ve satın almanızı kolaylaştırır. Bunu en iyi market reyonlarında fark edebilirsiniz. Gıda ürünleri içeren reyonlardan sonra gözlerinizi kozmetik ve diğer ürünlerin yer aldığı reyonlara çevirin, ne demek istediğimizi çok iyi anlayacaksınız.

Doğanın renklerinden biri olan yeşil ise genel olarak uyum ve sağlığı temsil eder. Aynı zamanda rahatlatıcı bir renktir. Bu anlamlara sahip olan diğer renk ise mavidir. Banka logolarına veya bankaların mimari çalışmalarını incelerseniz yeşil ve mavi tonların çok fazla kullanıldığını göreceksiniz. Bankalar bu renkler sayesinde sizlere güven verir. Aynı zamanda duygularımızı dengelediği için bankanın bizimle cömert ve uyum içinde çalıştığı imajını verir. Bazı kesimlere göre renk sayılmasa da siyah renk çok önemli bir konumdadır. Güç, otorite ve inceliği simgeler. Resmi yerlerde veya önemli etkinliklerde siyah rengin çok fazla kullanıldığını fark edeceksiniz. Gizemli havası ile duygularımızı harekete geçirir ve çevreye otoriter bir yapı sunar. Bu kısa yazımızda anladığımız üzere renkler hayatımızda büyük bir öneme sahip ve renkleri kullanırken dikkat etmeliyiz.

BLOG
About cagdasmatbaa

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir