Tasarım dünyasına giriş yapanların, sıklıkla karşılaştıkları bu tabirler, aslında renklerin kullanım alanlarını ve görünümlerinin nasıl olacağını belirtir. Benzerlikleri olsa da, renklerin kullanım alanları farklı olduğundan birbirinden farklıdır. Bu yazımızda bu renklerin nasıl ve nerelerde kullanıldıklarını anlatacağız.
RGB Renk Nedir? Nerelerde Kullanılır?
RGB, Red Green Blue renklerinin baş harflerinden adını almıştır ve bu 3 ana rengin karışımı manasına gelmektedir. Kırmızı Yeşil ve Mavi ana renklerinin karışımı demektir. RGB renkler dijital dünyada kullanılan renklerdir. Ekranlarda renk kaybı yaşatmadan canlı görüntü alınmasını sağlar ve içerisinde Florasan (Aşırı Parlak) renkleri barındırır. Bu sayede daha güzel ve fark edilebilir görünüm elde edilir. RGB renkler basılı dünyada yer alan CMYK renklerine tam karşılık gelmeyebilir. Birbirleri arasındaki renk geçişlerinde bu ayrıma dikkat etmek gerekir çünkü baskıya RGB bir çalışma ekranda göründüğü gibi çıkmayabilir.
CMYK Renk Nedir? Nerelerde Kullanılır?
CMYK, Cyan Magenta Yellow Black renklerinden adını almıştır, Cyan maviye yakın turkuaz bir renktir. Magenta kırmızıya yakın pembe bir renktir. Yellow tam karşılığı sarı renktir. Black ise normal siyah renktir. CMYK baskı dünyasında kullanılan ortak renktir ve bu adı geçen 4 rengin karışımı ile ortaya çıkan görüntüdür. CMYK dan RGB ye geçişlerde renk kaybı yaşanmaz çünkü CMYK içerisinde florasan renkler yer almamaktadır, bu da parlak basılamamasına sebep olur. Baskı dünyasında parlak renk elde edilmek istenirse, bunun için Pantone Kataloğunda yer alan renkler kullanılır. Pantone Kataloğu tüm dünyada aynı rengi elde edebilmenin yöntemi için geliştirilmiş bir renk kataloğudur.
HEX Renk Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Hex kodları RGB ile aynı renkleri temsil eder ve dijital dünyada yaygın olarak kullanılan renklerdir. Hex kodları 3 ya da 6 haneden oluşan renk kodlarıdır ve en yaygın olarak Web Tasarımcılar kullanmaktadır. Örneğin #CCC kodu kırık beyaz bir gri renk iken #FFF beyaz rengi temsil eder. #999999 ise koyu bir griyi temsil etmektedir. Hex kodlarından CMYK ya geçişlerde renk kaybı yaşanabilir çünkü içerisinde florasan renkler barındırmaktadır.