Ocak 28, 2022

Tasarımda Diplomanın Önemi

Grafik tasarım denilince çoğu insanın aklına bu işin okullarının olduğu gelir. Peki bu okulların tasarıma katkısı var mı? Yoksa sadece adı var kendisi yok mu? Bu yazımızda size diplomanın/okulun katkısının olup olmadığından bahsedeceğim.

En başından belirtmek gerekir, bazen küçük bir bilgi bile sizde başka başka ufuklar açılmasını sağlayabilir. Bu açıdan bakılırsa okulun da şüphesiz katkısı yadsınamaz.

Başka ne gibi artıları var diplomanın. Ülkemiz nazarında iş verenler diplomanın artı maaş etkisi olabileceğine inanırlar ve diplomalı personele daha fazla maaş verirler, ayrıca devlet de bünyesinde eleman alacağı zaman bu işin okulunda okumuş olanları istihdamda öncelik verir. Bu durumda diploma almak maaş fazlalığı ve iş bulma kolaylığı sağlayacaktır.

Bir öğretmen olarak, bu işi yapacaklara en iyi tavsiyem, mutlaka diplomasını da almaları yönünde olacaktır.

Tüm bunları dedikten sonra işe katkısının realistliğine bakalım. Parmakla gösterebileceğim büyük firmalar Google, Apple, SpaceX, Facebook, Oracle vb. tüm bu firmalar personellerini alırken diploma şartı aramazlar. Evet yanlış duymadınız, personellerinin deneyimlerine bakarlar ve mutlaka bünyelerine alarak denerler.

Kendilerine sorduklarında bunun neden bu şekilde olduğunu, şöyle yanıt verirler “Bir insanın alacağı eğitim, diploma ile kıyaslanamaz, çünkü diploma işi öğretmez, günümüzde bilgi her yerde, yeterki kişi almak istesin.”

Bu açıdan konuya bakıldığında haksız olmadıklarını görürüz çünkü udemy, youtube gibi bir çok eğitim platformu var ve buralarda okullarda olmayan eğitimler verilmekte.

Özellikle ülkemizde diplomanın öneminden bahsetmiştim, bu açıdan bakıldığında bu alanda ilerleyecek olanların okuluna gitmeleri ama bu sürede kendilerini en iyi şekilde geliştirmeleri gerektiğini özellikle vurgulamam gerek.

Örneğin bir önceki yazımızda iyi bir tasarımda olmazsa olmazlar nelerdir demiştik. Tüm bu konularda uzman olmak gerekir. Okullarda bu eğitimler verilmemekte. Sürekli müfredatları değişmekte ve tutarlılık bulunmamakta. İnsan bunun neden böyle olduğunu sormadan edemiyor, kim bilir belki de işinin ehli olmamızı istemiyorlardır belki de.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

BLOG
About cagdasmatbaa

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir