Ocak 12, 2022

Tasarımda Tipografinin Önemi

Tasarımlarda iyi bir duruma gelebilmek için yerleşimden, imajlara puntoya kadar pek çok detayı göz önünde bulundurmalıyız. Bazı çalışmalarda iyi bir sonuç alabilmek için tipografik yazılardan feragat edebiliriz. Her tasarım için en ideal yazı tipini bulmak bazen zor olabiliyor. Yazı tipleri hakkında bilgileriniz tasarım ve düzenleme aşamalarında sizlere kolaylık sağlayabilir.

1- Yazı Tipinizi Yerleşim ve Hizalama Konusuna Önem Verin
Yaptığımız çalışmalarda yazının yeri , düzeni görsel açıdan önemlidir.

2- Markanızın Karakteriyle Rengi Yazı Tipi Tarzının Uyumlu Olması Gerekmektedir.
Şirketiniz ve ürününüzü anlatan renk, yazı tipi seçerken dikkat etmeliyiz. Yazı tiplerini seçerken genel olarak şirketin kurumsal renklerini ve karakterini ön plana çıkartmalıdır.

Markan için uygun rengi nasıl seçersiniz?
Tasarımlarımızda kullanacağımız renkler genel olarak size ve kitlenize uygun olmalı ve dikkatini çekmelidir. Bir çok yaptığınız tasarım üzerinden inceleyerek seçtiğiniz ve dikkatinizi çeken renkleri seçmelisiniz.

Markan için en uygun fontu nasıl seçersiniz?
İş yerinize uygun doğru yazı tipini bulmak kullanmak kurumsal kimliğinizi daha fazla ön plana çıkartabilir. Sizin demek istediklerinizi doğru ve yerinde bilgileri alması hitap ettiğiniz kişilerin size yöneliminde büyük rol oynar.

Peki doğru ve uygun yazı tipi nasıl seçilir?
En baştan bir yazı tipi üretmek için grafik tasarım beceriniz yoksa örnekleri gözlemleyerek en uygun olanı bulabilmek sizin için iyi bir yöntem olacaktır. Tasarımlarınızda başlıklarda kullanacağınız yazı tipi şirketinizi yansıtan yazı tipi olmalıdır. Sonrasında basit ve temiz metin blokları ile başlıklar dengelenmelidir.

Tırnaklı Yazı Tipi
Eski yazı stili olduğu için şirketinizin, markanızın bir görüntüye sahip olmasını sağlayabilir.

Tırnaksız Yazı Tipi
Tırnaklı yazı tipinde olan tırnaklar bu yazı tipinde mevcut olmadığı için daha modern, günümüze yakın hissettirdigi için bu yazı tipi seçilebilir.

El Yazısı Yazı Tipi
Elle yazılmış hissi veren.

Gösterişli Yazı Tipi
Bu tür yazılar bir çok farklı kombinasyonda görebiliriz. Eşsiz oldukları için tek bir markanın yüzü olabilirler. Yanlarına sembol, işaret vs. koyulabilir. Genel olarak fazla gösterişli görünebileceği için tek başlarına kullanmayı tercih ederler.

3- Metnin Okunaklı Olduğundan Emin Olun
Okunaklı bir font seçimi yapılmalıdır.Ve cümleleriniz genel olarak uzun olmasına dikkat etmelisiniz.Uzun makalalerin kolay ve temiz olup okuyucuya bilgiyi vermesi gerekmektedir.Okurun dikkatini dagılmasını engellemek ve göz yorgunlugunu en az indirilmek için karmaşık yazı tipleri , büyük küçük harflerin kullanım yerlerini iyi seçmeliyiz.

4- Farklı Punto Kullanımıyla Tasarımınızı Zenginleştirin
Her yazı bölgesi için farklı yazı fontları kullanmalıyız. (Başlık, Alt Başlık). Bu farklılık birbirine uyumlu olmalı. Aynı font ailesinin bold italik reguler condensed halleri olabilir.

5- Tüm Metni Büyük Harflerle Yazmayı Deneyin
Tasarımlarınıza kullandığınız metinlerde genel olarak ilk harf büyük ve sonrasında küçük harfle devam etmektedir. Kurduğunuz cümleler kısa ve öz ise büyük harfleri kullanarak daha kuvvetli bir etki yaratabiliriz. Nike bu yöntemi kullanarak Facebook sayfasında başarılı olmuştur.

6- Metninizi Kolayca Görülecek Şekilde Yerleştirin
Temiz ve kullanabileceğimiz temiz alanları bu metinleri kullanarak güzel tasarımlar elde edebiliriz.

7- Metni mümkün olduğunca kısaltın
Tasarımı planlarken verilecek mesajları en kısa ve temiz şekilde ifade etmeye özen göstermeliyiz. Bir cümlenin içeriğini değiştirmeden kısaltabilmenin birden fazla yolu vardır. Tasarım görselden ibaret değildir nasıl bir etkileşim içinde olduğunuzda önemlidir.

BLOG
About cagdasmatbaa

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir